Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам
Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 р. N 559
Харчова та переробна промисловість (крім працівників підприємств з виробництва дріжджів, олії, сушених овочів, солі, молочної кислоти, фасування чаю, кави; млинів, крупорушок, зерносховищ, елеваторів; крохмалепатокових, соледобувних, спиртових, лікеро-горілчаних підприємств; складів зерна, борошна, круп):
Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, холодильники, експедиції, виробничі лабораторії
Технологи, начальники цехів
Працівники лабораторій та заквасного відділення
Працівники складів, холодильників
Персонал, який миє обладнання, готує мийні засоби та дезінфекційні розчини
Медичний персонал
Прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
Вантажники
Водії, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту)
Працівники пунктів приймання сирого молока
Працівники кремово-кондитерських виробництв, цехів
Працівники цехів виробництва дитячого харчування
Працівники цехів виробництва морозива, десертів
Працівники цехів фасування продукції молокопереробної, м'ясопереробної та рибопереробної промисловості, іншої готової до споживання продукції
Працівники цехів виробництва кулінарної продукції
Працівники інших виробничих цехів виробництва харчових продуктів.
Підприємства продовольчої торгівлі, в тому числі дрібнороздрібної, а також ті, що розташовані на території ринків:
Адміністрація (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
Продавці
Працівники складів, холодильників, експедитори
Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання.
Ринки:
Адміністрація та персонал продовольчих ринків (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
Продавці молокопродуктів та готової до вживання харчової продукції власного виробництва, товарів дитячого асортименту
Продавці, що реалізують на ринках харчові продукти промислового виробництва
Працівники продовольчих складів, холодильників
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання.
Підприємства громадського харчування:
Адміністрація
Завідуючі виробництвом
Технологи
Кухарі та кухонні працівники
Кондитери
Офіціанти
Робітники кетерингів та цехів бортового харчування на авіатранспорті
Працівники відділів бортового харчування авіакомпаній
Водії автоліфтів
Шипчандлери
Працівники вагонів-ресторанів, камбузів
Працівники складів, холодильників
Персонал, який миє обладнання, та прибиральники при міщень
Слюсарі, електромонтери та працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
Працівники, що мають доступ до миття обладнання, посуду, інвентарю (бригади з обслуговування підприємств для проведення прибирання, миття та дезінфекційних робіт), і працівники, що тимчасово залучаються до роботи на харчових об'єктах.
Навчальні заклади, крім вищих навчальних закладів III IV рівнів акредитації:
Керівники, їх заступники
Педагогічні працівники
Медичний персонал
Працівники харчоблоків
Спеціалісти, що беруть участь у навчально-виховному процесі
Технічний персонал
Учні перед проходженням виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду.
Вищі навчальні заклади III - IV рівнів акредитації:
Студенти перед початком проходження виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду.
Притулки для неповнолітніх:
Адміністрація
Викладачі, вчителі, вихователі
Медичний персонал
Працівники харчоблоків
Інший педагогічний і технічний персонал.
Оздоровчі заклади для дітей з цілорічним та сезонним перебуванням:
Адміністративно-господарський персонал
Педагогічний персонал
Медичний персонал
Працівники харчоблоків
Обслуговуючий персонал.
Лікувально-профілактичні заклади для дорослих (санаторії, будинки відпочинку, пансіонати, будинки-інтернати):
Адміністрація
Вихователі, помічники вихователів
Медичний персонал (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
Працівники дитячих молочних кухонь.
Пологові будинки (відділення), дитячі лікарні (відділення), відділення патології новонароджених, недоношених:
Адміністрація
Медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
Пральні, приймальні пункти білизни, хімчистки:
Приймальники
Пральники, прасувальники
Перукарні, косметичні та масажні кабінети, кабінети татуажу, салони пірсингу та візажу:
Працівники адміністрації, які безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів
Перукарі
Манікюрниці
Педикюрниці
Косметологи
Масажисти
Візажисти
Працівники, що виконують татуаж і пірсинг
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
Лазні, сауни:
Адміністрація
Робітники з обслуговування лазень, саун, душових, у тому числі масажисти
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
Готелі:
Адміністрація, що бере участь у процесі обслуговування
Чергові
Покоївки
Кастелянні
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
Гуртожитки:
Адміністрація
Вихователі
Кастелянні
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
Спортивно-оздоровчі комплекси:
Адміністрація
Тренери
Інструктори
Медичний персонал
Працівники басейнів та лікувальних ванн
Інженери
ТеХНІКИ
Прибиральники
обслуговуючий персонал.
Заклади культури (театри, цирки, клуби, будинки культури ТОЩО):
Гримери
Костюмери
працівники, що безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів.
Розважальні заклади:
Обслуговуючий персонал
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
Підприємства фармацевтичної промисловості:
Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничіцехи, складські приміщення, виробничі лабораторії
Фасувальники
Гранулювальники
Оператори
Приймальники
Апаратники
Провізори
Інженери
Техніки
Таблетувальники
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
Аптеки та їх структурні підрозділи:
Працівники, зайняті виробництвом, фасуванням та реалізацією лікарських засобів.
Підприємства та об'єкти водопостачання і каналізації:
Працівники, безпосередньо причетні до водопостачання, збору та очистки стічних вод, у тому числі на суднах, у залізничних вагонах, на літаках.
Метрополітен:
Контролери
Прибиральники рухомого складу та приміщень метрополітену.
Транспортно-дорожній комплекс:
автомобільні, залізничні, морські та річкові вокзали, аеропорти, аеродроми, морські та річкові порти, кемпінги, мотелі:
Працівники місць відпочинку локомотивних бригад, водіїв автобусів, членів екіпажів повітряних, морських та річкових суден
Прибиральники приміщень вокзалів, портів та автостанцій
Працівники кімнат відпочинку пасажирів на вокзалах у портах та на автостанціях
Працівники кімнат матері і дитини вокзалів, портів та автостанцій
Мийники літальних апаратів
Працівники з приймання та видачі вантажу.
рухомий склад авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового транспорту:
Начальники пасажирських поїздів, провідники, інші працівники поїзних бригад
Бортпровідники всіх видів транспорту
Працівники пунктів, які безпосередньо пов'язані з підготовкою пасажирських составів до рейсу
Працівники рефрижераторних поїздів та секцій
Касири, контролери всіх видів пасажирського транспорту
Працівники, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту - авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового), у тому числі вантажники.
Рибне господарство:
Члени екіпажів суден
Рибалки на внутрішніх та закритих водоймах
Рибалки, які займаються прибережним ловом
Працівники рибоприймальних пунктів
Суб'єкти господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин:
Тваринники
Працівники тваринницьких ферм
Працівники цехів виготовлення кормів
Оператори машинного доїння
Оператори штучного запліднення тварин
Доярки (дояри).
Приватні послуги удома:
Репетитори, гувернантки, доглядальниці, прибиральниці, кухарі, манікюрниці, педикюрниці, масажисти.
Обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди (далі – обов'язкові медичні огляди) працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (далі – працівники), та видача їм особистих медичних книжок проводяться відповідно до Порядку проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року N 559.
Обов'язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа – суб'єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих робітників).
Витрати закладів та установ охорони здоров'я, пов'язані з проведенням обов'язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров'я.
Працівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності відшкодовують вартість бланка особистої медичної книжки закладам та установам охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди при проходженні попереднього профілактичного медичного огляду до прийняття на роботу, та у разі необхідності отримання нового бланка цієї книжки у зв'язку з його втратою, зіпсуттям або неможливістю подальшого використання чи придбавають зазначений бланк за власні кошти в організаціях, уповноважених реалізувати бланки суворої звітності.
Громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти.
Терміни проведення обов'язкових медичних оглядів встановлюються МОЗ.
У разі погіршення епідемічної ситуації за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення щодо проведення позачергових обов'язкових медичних оглядів.
Перелік необхідних обстежень, лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов'язкових медичних оглядів, затверджується МОЗ.
Головні лікарі закладів та установ охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди:
за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем затверджують плани-графіки їх проведення;
визначають місце їх проведення та затверджують список лікарів, які проводитимуть обстеження.
Роботодавець забезпечує ведення журналу реєстрації особистих медичних книжок, де зазначаються номер, серія, дата видачі книжки, прізвище, ім'я та по батькові її власника.
Видачу або реалізацію особистих медичних книжок можуть здійснювати:
організації, уповноважені реалізувати бланки суворої звітності;
заклади та установи охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди.
Особиста медична книжка видається працівникові тільки для проходження медичного огляду, після чого вона підлягає поверненню роботодавцеві, який забезпечує зберігання цієї книжки. В окремих випадках, коли зберігання особистої медичної книжки у роботодавця є недоцільним або неможливим, допускається її зберігання у працівника.
У разі звільнення працівника особиста медична книжка видається йому під розписку разом з трудовою книжкою.
Зразок бланка особистої медичної книжки та порядок її ведення затверджуються МОЗ.
Для проведення обов'язкового періодичного медичного огляду роботодавець складає за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем список працівників, які повинні пройти цей огляд. Копія списка передається до закладу або установи охорони здоров'я, де проводитиметься цей огляд. У разі проведення попереднього (до прийняття на роботу) обов'язкового медичного огляду роботодавець направляє закладу чи установі охорони здоров'я відповідного листа.
Роботодавець здійснює контроль за проходженням працівниками у встановлені терміни обов'язкових медичних оглядів і несе за це відповідальність.
Усі результати обстеження, що проводяться лікарями-спеціалістами (у тому числі лабораторних, клінічних та інших досліджень), обов'язково заносяться до особистої медичної книжки.
На підставі результатів обстеження кожен лікар-спеціаліст робить висновок щодо можливості допущення працівника до роботи.
Дані про результати обов'язкових медичних оглядів працівників підлягають обліку у відповідних установах державної санітарно-епідеміологічної служби.
Установи державної санітарно-епідеміологічної служби під час здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду перевіряють своєчасність проходження обов'язкового медичного огляду та наявність особистих медичних книжок у працівників, які підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам.
Працівників, які потребують за станом здоров'я надання легшої роботи, власник або уповноважений ним орган повинен перевести, за їх згодою, на таку роботу у відповідності з медичним висновком тимчасово або без обмеження строку.
При переведенні за станом здоров'я на легшу нижчеоплачувану роботу за працівниками зберігається попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення, а у випадках, передбачених законодавством України, попередній середній заробіток зберігається на весь час виконання нижчеоплачуваної роботи або провадиться виплата допомоги по державному соціальному страхуванню.
Власник або уповноважений ним орган повинен проводити розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.
У випадках, передбачених законодавством, на власника або уповноважений ним орган покладається обов'язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.
Залучення інвалідів до надурочних робіт та робіт у нічний час без їх згоди не допускається.
Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний відповідно до законодавства компенсувати працівникові шкоду, заподіяну йому каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним із виконанням трудових обов'язків.
Відшкодування моральної шкоди здійснюється власником або уповноваженим ним органом, якщо небезпечні або шкідливі Умови праці призвели до моральної втрати потерпілого, порушили його нормальні життєві зв'язки і вимагають від нього Додаткових зусиль для організації свого життя.
Порядок відшкодування моральної шкоди визначається законодавством.
На всіх підприємствах, в установах, організаціях повинні створюватися безпечні і нешкідливі умови праці. Забезпечення цих умов покладається на власника або уповноважений ним орган.
Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.
Власник або уповноважений ним орган повинен впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, які запобігають виробничому травматизмові, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань працівників.
Власник або уповноважений ним орган не вправі вимагати від працівника виконання роботи, поєднаної з явною небезпекою для життя, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці. Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або людей, які його оточують, і навколишнього середовища.
У разі неможливості повного усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я умов праці власник або уповноважений ним орган зобов'язаний повідомити про це орган державного нагляду за охороною праці, який може дати тимчасову згоду на роботу в таких умовах.
На власника або уповноважений ним орган покладається систематичне проведення інструктажу (навчання) працівників з питань охорони праці, протипожежної охорони.
Трудові колективи обговорюють і схвалюють комплексні плани поліпшення умов, охорони праці та санітарно-оздоровчих заходів і контролюють виконання цих планів.
Жодне підприємство, цех, дільниця, виробництво не можуть бути прийняті і введені в експлуатацію, якщо на них не створено безпечних і нешкідливих умов праці.
Введення в експлуатацію нових і реконструйованих об'єктів виробничого та соціально-культурного призначення без дозволу органів державного нагляду за охороною праці забороняється.
Власник, який створив нове підприємство, зобов'язаний одержати від органів державного нагляду за охороною праці дозвіл на початок його роботи.
Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний вживати заходів щодо полегшення і оздоровлення умов праці робітників шляхом впровадження прогресивних технологій, досягнень науки і техніки, засобів механізації та автоматизації виробництва, вимог ергономіки, позитивного досвіду з охорони праці, зниження та усунення запиленості та загазованості повітря у виробничих приміщеннях, зниження інтенсивності шуму, вібрації, випромінювань тощо.
Разом з тим на працівників також покладаються певні обов'язки:
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;
- додержуватися зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, установи, організації;
- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;
- співпрацювати з власником або уповноваженим ним органом у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.
Постійний контроль за додержанням працівниками вимог нормативних актів про охорону праці покладається на власника або уповноважений ним орган.
Трудові колективи через обраних ними уповноважених, професійні спілки в особі своїх виборних органів і представників контролюють додержання всіма працівниками нормативних актів про охорону праці на підприємствах, в установах, організаціях.
Робітникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам та деяким іншим категоріям працівників у випадках, передбачених законодавством, надаються спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які входять у робочий час. Власник або уповноважений ним орган, зобов'язаний обладнувати приміщення для обігрівання і відпочинку працівників.
Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.
Перелік професій, працівники яких підлягають медичному оглядові, термін і порядок його проведення встановлюються Міністерством охорони здоров'я України за погодженням із Державним комітетом України по нагляду за охороною праці.